Gorenje suszarka spożywcza fdk 24 dw (3838942927034)

chwilowy brak towaru

  • Producent: Gorenje
  • Kategoria: Suszarki do grzybów i owoców
Suszarka do grzybów i owoców

  • 5 sit suszących
  • Średnica sita: 31 cm
  • Regulacja wysokości sita (2,8 i 5 cm)
  • Możliwość suszenia większych kawałków

Gorenje FDK 24 DW to elektryczna suszarka do warzyw i owoców o mocy 240 W.

  • wyposażona jest w 5 pojemnych sit oraz możliwość regulowania ich wysokości.
  • posiada czytelny ekran LED oraz timer, który pozwala na nastawienie automatycznego wyłączenia. Urządzenie można nastawić na dowolną temperaturę w zakresie 35 do 70 stopni Celsjusza.
  • mały czas suszenia wynosi 30 minut a maksymalny 19,5 godziny.
  • Suszarka nieprzeciętnie nadaje się do suszenia ziół, warzyw, owoców i ryb, mięsa i grzybów.

produkt jest nowy, ma 24 miesięczną gwarancję!

  • Regulacja czasu suszenia
  • Regulacja temperatury w zakresie: 35 – 70°C
  • Sygnał dźwiękowy zawiadamiający o zakończeniu suszenia
  • ekran LED
  • Zabezpieczenie przed przegrzaniem
  • Cicha praca
  • Łatwe czyszczenie
  • Kolor: biały
  • Moc: 200 – 240 W
  • rozmiary: 31,5 × 31,5 × 30 cm

Suszenie żywności to jedna z najstarszych metod konserwacji znanej człowiekowi. Polega na usunięciu wody z artykułu poprzez jej wyparowanie. Suszenie żywności znane było już w czasach prehistorycznych kiedy to suszono mięso (w tym w dodatku ryby). Pierwotnie suszono mięso z użyciem słońca i wiatru. Następnie ognia, przy czym proces ten niejednokrotnie przypominał wędzenie. Obecnie wykorzystuje się, na skalę przemysłową suszarnie elektryczne, są ponadto znikome aparaty umożliwiające suszenie w warunkach domowych (możnaużyć piekarnik elektrycznykonsoliduje się to ze widocznie pokaźniejszym zużyciem prądu elektrycznego).

przede wszystkim suszeniu poddaje się jadalne grzyby kapeluszowe, warzywa (pomidory, marchew, pietruszka, seler i por) i owoce (jabłka, gruszki, śliwki, banany, winogrona (powstają z nich rodzynki).
Na skalę przemysłową suszy się dodatkowo mleko (powstaje mleko w proszku), ekstrakty kawy (powstaje kawa instant), bulionów mięsnych i warzywnych (zupy w kostkach). Jedną ze szczególnych metod suszenia jest liofilizacja.
Usunięcie wody uniemożliwia rozwój drobnoustrojów, jak również produktywnie spowalnia przebieg przemian enzymatycznych i nieenzymatycznych.

Produkty najpopularniejsze w kategorii Suszarki do grzybów i owoców