• Producent: G21
  • Kategoria: Suszarki do grzybów i owoców

  • Moc: 550 W
  • samoczynne wyłączanie
  • Zegar cyfrowy
  • Ustawienie temperatury: 40-70 ° C

Pozwala błyskawicznie i efektywnie osuszać rozmaite produkty. W pakiecie znajduje się 6 sit o wielkości 42 × 28,5 cm z regulacją wysokości. Urządzenie ma wentylator, gwarantujący równomierne suszenie. Regulacja temperatury 40 – 70° C gwarantuje optymalną konserwację owoców, warzyw, grzybów i ziół

Suszenie żywności to jedna z najstarszych metod konserwacji znanej człowiekowi. Polega na usunięciu wody z artykułu poprzez jej wyparowanie. Suszenie żywności znane było już w czasach prehistorycznych kiedy to suszono mięso (w tym w dodatku ryby). Pierwotnie suszono mięso z użyciem słońca i wiatru. Następnie ognia, przy czym proces ten często przypominał wędzenie. Obecnie wykorzystuje się, na skalę przemysłową suszarnie elektryczne, są także niepokaźne aparaty umożliwiające suszenie w warunkach domowych (możnaużyć piekarnik elektrycznyintegruje się to ze widocznie większym zużyciem prądu elektrycznego).

z zasady suszeniu poddaje się jadalne grzyby kapeluszowe, warzywa (pomidory, marchew, pietruszka, seler i por) i owoce (jabłka, gruszki, śliwki, banany, winogrona (powstają z nich rodzynki).

Na skalę przemysłową suszy się w dodatku mleko (powstaje mleko w proszku), ekstrakty kawy (powstaje kawa instant), bulionów mięsnych i warzywnych (zupy w kostkach). Jedną ze szczególnych metod suszenia jest liofilizacja.

Usunięcie wody zapobiega rozwój drobnoustrojów, jak jeszcze skutecznie spowalnia przebieg przemian enzymatycznych i nieenzymatycznych.

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Suszarki do grzybów i owoców