Żywienie człowieka zdrowego i chorego t.2 (472 str.)

chwilowy brak towaru

  • Producent: Empik.com
  • Kategoria: Kuchnia, przepisy kulinarne
  • ISBN: 9788301164928
  • Oprawa: miękka
  • Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN
  • Ilość stron: 472
  • Rok wydania: 2011
Żywienie człowieka to seria podręczników stanowiących wyczerpujące kompendia wiedzy z zakresu współczesnej nauki o żywieniu, dietetyki i zdrowia publicznego. Autorzy omówili: * zasady i funkcjonalne wskazówki prawidłowego żywienia w różnorodnych okresach życia; * rolę żywienia w profilaktyce i leczeniu w głównej mierze występujących chorób, jak niedożywienie i otyłość, jadłowstręt i bulimia, choroby metaboliczne, choroby układu krążenia i pokarmowego, onkologiczne, alergie pokarmowe, aktywna terapia żywieniowa; * żywienie pozajelitowe i dojelitowe; * użyteczne wskazówki do żywienia człowieka chorego. Książka pozostała tak pomyślana, żeby pomóc czytelnikowi: * racjonalnie żywić siebie i innych, uwzględniając rozmaite uwarunkowania związane z wiekiem, stanem fizjologicznym, trybem i warunkami życia; * rozumieć rolę żywienia w patogenezie, profilaktyce i leczeniu w głównej mierze występujących chorób oraz dobrze stosować żywienie pozajelitowe i dojelitowe; * poznać organizacyjne i techniczne aspekty optymalizacji użytecznego żywienia osób zdrowych i chorych. W obecnym, drugim wydaniu uaktualniono dane wynikające z rozwoju nauk żywieniowych i studiów akademickich z zakresu dietetyki. Dodano świeże rozdziały: o żywieniu w ekstremalnych warunkach środowiska i w alergiach pokarmowych i o technice potraw dietetycznych. Książka jest przeznaczona dla studentów uniwersytetów przyrodniczych, medycznych, i innych uczelni wyższych realizujących przedmioty z zakresu żywienia oraz dla osób praktycznie zajmujących się tym zagadnieniem? lekarzy, dietetyków, żywieniowców, technologów żywności i personelu szpitali, sanatoriów i domów opieki.

ISBN: 9788301164928
Kod paskowy: 9788301164928
Redakcja: Grzymisławski Marian, Gawęcki Jan
Wydanie: 2
Rok wydania: 2018
Kod wydawcy: 20411
Numer kolejny tomu: 2
Miejscowość: Warszawa
liczba stron: 472
Oprawa: Miękka
PKWiU: 58.11.1
Format: 16.5x24.0cm
Głębokość (mm): 20
Waga: 0.78
Języki: polski
Grupa towarowa: Książka

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Kuchnia, przepisy kulinarne